Omzetbelasting bij vouchers wijzigt per 1 januari 2019

Omzetbelasting bij vouchers wijziging per 1 januari 2019

Met ingang van 1 januari 2019 gaat de wetgeving inzake de omzetbelasting op vouchers veranderen. Vouchers zijn tegoedbonnen/waardebonnen/cadeaubonnen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik. Op dit moment is er omzetbelasting verschuldigd op het moment dat een voucher wordt aangewend voor de aankoop van een product of dienst, met ingang van 1 januari 2019 gaat dit veranderen.

Voucher voor enkelvoudig gebruik vanaf 1 januari 2019

Indien u bonnen verkoopt waarbij al vaststaat welk BTW-tarief van toepassing is (denk aan bijvoorbeeld kledingbonnen (altijd hoog tarief)), dan dient u de omzetbelasting af te dragen op het moment van verkoop van die voucher.

Voucher voor meervoudig gebruik vanaf 1 januari 2019

Verkoopt u bonnen waarbij bij verkoop van de bon niet vaststaat welk BTW-tarief van toepassing is (denk aan bijvoorbeeld een bol.com bon (kan hoog of laag tarief zijn)), dan hoeft u bij verkoop van de bon geen omzetbelasting af te dragen. Dit gebeurt op het moment dat de voucher wordt aangewend voor de aankoop van een product of dienst.

Bovenstaande is gebaseerd op het Belastingplan 2019 en kan nog wijzigen omdat het Belastingplan 2019 nog in wetgeving moet worden omgezet.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de fiscale afdeling van CSE Administratie Service.

« Ga terug